Suroviny
500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
hrst skleněných nudlí mien
hrst hub – jidášovo ucho
hrstka mungo klíčků
1 cibule nebo 3 šalotky
nasekaný čerstvý koriandr
2 mrkve
1 vejce
3 lžíce rybí omáčky
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička třtinového cukru
špetka pepře
1 nákrájené chilli
rýžový papír
Zálivka
2 a více dílů horké vody
1 díl rybí omáčky
1 díl limetové šťávy nebo 1/2 dílu rýžového octa
1 díl třtinového cukru
1/2 chilli
2 stroužky česneku
Postup
Skleněné nudle mien namočte na 15 minut v teplé vodě, aby změkly. Jidášovo ucho zalijte vroucí vodou a nechte tak 10 minut odležet.
Nudle slijte, vymačkejte z nich vodu a nakrájejte nebo nastříhejte (v Asii stříháme nůžkami úplně všechno) na cca 5 cm dlouhé kousky. Jidášovo ucho slijte, odkrojte tuhé konce a nasekejte nadrobno.
Mrkev nakrájejte na tenké nudličky, cibuli a koriandr nadrobno. V misce promíchejte všechny ingredience (mleté maso, nakrájené skleněné nudle a jidášovo ucho, mungo výhonky, nasekanou cibuli a koriandr, mrkev a vše spojte 1 vejcem). Přidejte rybí omáčku, sójovou omáčku, nasekané chilli a opepřete. Promíchejte a nechte maso na 15 minut odležet.
Připravte si talíř s vodou, kde navlhčíte rýžový papír. Stačí namočit krátce, jinak se vám papír bude hodně lepit. Na smažené závitky používám jiný rýžový papír (bánh da nem - viz 1. fotka) než na nesmažené!
Připravenou směs dejte na spodní část rýžového papíru a přehněte.
Přeložte levý a pravý okraj do středu, přimáčkněte a dorolujte.
Závitky smažíme na rostlinném oleji (cca 1 cm oleje) do křupava. Podáváme s nudlemi bún, bylinkami a rybí omáčkou (namícháme z uvedených ingrediencí).
Dobrou chuť = chúc ngon miệng!
Comments