top of page
koriandr

koriandr

vietnamsky rau mùi je jedna z nejpoužívanějších bylinek ve vietnamské kuchyni. Koriandr najdete skoro v každém vietnamském jídle. Má silné aroma a výraznou intenzivní chuť.

perila

perila

rau tía tô je velmi často využívaná bylinka. Má zeleno-fialové listy, které připomínájí kopřivu. Svou chutí připomíná mátu či meduňku, je lehce nahořklá. Skvělou vlastností je, že podporuje trávení! Hodí se skvěle do salátů nebo k bún chả.

thajská bazalka

thajská bazalka

rau húng quế připomíná klasickou bazalku, její chuť je ale mnohem aromatičtější a štiplavější. Chutná po lékořici či anýzu. Skvěle se hodí ke kachně, do salátů či nesmažených nem.

klasnatka

klasnatka

rau kinh giới připomíná vzhledem kopřivu. Chutná podobně jako meduňka a má citrusovou vůni. Tato bylinka podporuje trávení. Využívá se hojně v různých pokrmech vietnamské kuchyně.

mexický koriandr

mexický koriandr

rau mùi tàu je tropická bylinka podobná koriandru, má ještě výraznější chuť. Ve Vietnamu se podává k masu nebo taky k Phở.

rybí máta

rybí máta

rau diếp cá má velmi specifickou vůní, která někomu může připomínat rybinu. Jí se nejčastěji k masu.

vodní celer

vodní celer

rau cần je svěží zelenina. Chutná podobně jako řapíkatý celer, ale je jemnější a voní po limetách. Můžete ho orestovat s hovězím masem nebo se perfektně hodí k bún cá.

vodní špenát

vodní špenát

rau muống je jeden z nejdostupnějších druhů zeleniny ve Vietnamu a můj nejoblíběnější! Jeho příprava je velmi jednoduchá. Můžete ho orestovat s česnekem nebo jednoduše uvařit a namáčet do rybí omáčky.

cejlonský špenát

cejlonský špenát

rau mồng tơi svým vzhledem a chutí připomíná baby špenát. Nejčastěji se používá k přípravě krabích či krevetových polévek canh.

hořčičný list

hořčičný list

rau cải je podobný pak choi, má lehce nahořklou chuť. Nejčastěji se fermentuje, taky se restuje se zázvorem a šalotkou nebo je součástí polévek canh.

galadium

galadium

bac ha je zelenina ideální k restování s masem nebo můžete přidat do polévek. Konzumují se stonky, které mají pórovitou křehkou konzistenci.

listy chryzantémy jedlé

listy chryzantémy jedlé

rau cúc se převážně využívá do polévek canh. Pro kuchyňské zpracování se hodí mladé listy a stonky.

bottom of page