Přehled asijských bylinek a zeleniny
- Marcela Vuong
- 5. 10. 2022
- Minut čtení: 2

Koriandr
vietnamsky rau mùi je jedna z nejpoužívanějších bylinek ve vietnamské kuchyni. Koriandr najdete skoro v každém vietnamském jídle. Má silné aroma a výraznou intenzivní chuť.

Perila
rau tía tô je velmi často využívaná bylinka. Má zeleno-fialové listy, které připomínájí kopřivu. Svou chutí připomíná mátu či meduňku, je lehce nahořklá. Skvělou vlastností je, že podporuje trávení! Hodí se skvěle do salátů nebo k bún chả.

Thajská bazalka
rau húng quế připomíná klasickou bazalku, její chuť je ale mnohem aromatičtější a štiplavější. Chutná po lékořici či anýzu. Skvěle se hodí ke kachně, do salátů či nesmažených nem.

Klasnatka
rau kinh giới připomíná vzhledem kopřivu. Chutná podobně jako meduňka a má citrusovou vůni. Tato bylinka podporuje trávení. Využívá se hojně v různých pokrmech vietnamské kuchyně.

Mexický koriandr
rau mùi tàu je tropická bylinka podobná koriandru, má ještě výraznější chuť. Ve Vietnamu se podává k masu nebo taky k Phở.

Rybí máta
rau diếp cá má velmi specifickou vůní, která někomu může připomínat rybinu. Jí se nejčastěji k masu.

Cejlonský špenát
rau mồng tơi svým vzhledem a chutí připomíná baby špenát. Nejčastěji se používá k přípravě krabích či krevetových polévek canh.

Vodní špenát
rau muống je jeden z nejdostupnějších druhů zeleniny ve Vietnamu a můj nejoblíběnější! Jeho příprava je velmi jednoduchá. Můžete ho orestovat s česnekem nebo jednoduše uvařit a namáčet do rybí omáčky.

Hořčičný list
rau cải je podobný pak choi, má lehce nahořklou chuť. Nejčastěji se fermentuje, taky se restuje se zázvorem a šalotkou nebo je součástí polévek canh.

Listy chryzantémy jedlé
rau cúc se převážně využívá do polévek canh. Pro kuchyňské zpracování se hodí mladé listy a stonky.

Vodní celer
rau cần je svěží zelenina. Chutná podobně jako řapíkatý celer, ale je jemnější a voní po limetách. Můžete ho orestovat s hovězím masem nebo se perfektně hodí k bún cá.

Galadium
bac ha je zelenina ideální k restování s masem nebo můžete přidat do polévek. Konzumují se stonky, které mají pórovitou křehkou konzistenci.
Comments